Asunnon turvatarkastusohje

Suosituksia asuntojen ja liikehuoneistojen rakenteellisen murtosuojauksen toteuttamiseksi ovat julkaisseet Finanssiala ry  (FA) ja vahinkovakuutusyhtiöt.

Turvaurakoitsijaliiton asiantuntijat ovat suositusten perusteella kehittäneet kaksi tarkastuslomaketta, toisen asuntoja varten ja toisen liike- ja työpaikkahuoneistoja varten. Oman asunnon suojauksen kunnon voi lomakkeen avulla tarkistaa itsekin, mutta liikehuoneistoissa on syytä käyttää ammattimiehen apua suojauksen tason arvioimiseksi.

Suomen Turvaurakoitsijaliitto ja OP Pohjola ovat sopineet keskenään turvatarkastuksien suorittamisesta. Lisätietoja asiasta oheisesta linkistä https://www.pohjola.fi/pohjola?cid=331218925&srcpl=3.

Asuntojen murtoturvallisuuden tarkistaminen

Lomakkeen avulla voit itse tarkistaa, onko asuntosi suojaus kunnossa. Lomake sopii sekä kerrostaloasuntoihin että pientaloihin. Lomakkeen lopussa on kerrottu, miten suojaus eri kohtien osalta pitäisi toteuttaa ammattimiesten kokemuksen mukaan. Katso, mitä suositellaan, ja vertaa sitä asuntosi todelliseen tilanteeseen.

Jos saat tarkastuslistaasi poikkeamia, lähde lähimpään lukkoliikkeeseen keskustelemaan, mitä pitää ja kannattaa tehdä, jotta asunnostasi tulisi murtoturvallinen. Voit myös pyytää ammattitaitoista lukkoseppää tekemään tarkastuksen puolestasi. Siitä veloitetaan, mutta veloitushinta hyvitetään kokonaislaskusta, jos tarkastuksen jälkeen tilaat liikkeestä tarvittavat parannustoimenpiteet. Veloituksista kannattaa aina keskustella etukäteen!

Jos sinulla on asuntosi ulko-ovessa vain ikääntynyt käyttölukko, listaa on tarpeetonta käydä läpi. – Ota yhteys lähimpään lukkoliikkeeseen, koska ammattimiehen käynti on tarpeen.